• Zvuky regionu
  • Přípitek číší vína na jižní Moravě
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Brněnsko

“Právě nám přijela šalina, stará Karolínka, a jedeme do štatlu...” Každý rodilý Brňan této větě rozumí. Svérázný brněnský “hantec” vznikl relativně nedávno a patří k typickým rysům Brněnska.

Brno – ve své době věhlasný tzv. moravský Manchester – bylo odedávna významným moravským správním centrem vyhledávaným obchodníky, průmyslníky a studenty. Proto se zde mísí jednotlivá nářečí, kultura a zvyky ze všech moravských oblastí, nevyjímaje ani vlivy německé.

Brno hostí významné festivaly a slavnosti. Zažijte atmosféru zelinářského trhu Zelňák se silnou tradicí, kde můžete ochutnat místní výpěstky zeleniny a ovoce z Brna a okolí. Nabídněte svým smyslům chuť velkoměsta s příměsí brněnského svérázu.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Franta Kocourek

Bavič, silák, herec, znalec brněnského hantecu, který se proslavil řadou happeningů, z nichž ve svých vystoupeních dodnes vychází Miroslav Donutil. Vyučil se písmomalířem na brněnském výstavišti, pracoval v uhelných skladech. Od mládí se věnoval zápasení v družstvu Zbrojovky Brno. Postava Franty Kocourka je neoddělitelně spojena s městem Brnem, kde žil a působil.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Best Western Premier Hotel International, Brno
  • Charlie’s street, Brno-Modřice
  • Hotel Royal Ricc, Brno
  • Hotel Slávia, Brno
  • Hotel Slovan – restaurace Bugatti, Brno
  • Hotel Velká Klajdovka, Brno
  • Kozlovna U Badinů, Brno
  • Moravská chalupa Brno, Brno
  • Noem Arch Restaurant, Brno
  • Orea Wellness hotel Santon, Brno
  • Pegas, Brno
  • Potrefená husa, Brno
  • Potrefená husa Brno, Brno 2
  • Restaurace Jakoby, Brno
  • Restaurace Laguna, Brno
  • Restaurace Panská Lícha, Brno
  • Restaurace Prominent, Brno
  • Restaurace Šelepka, Brno
  • Restaurace Skanzeen, Brno
  • Restaurace Valoria, Brno
  • Restaurace Varna, Brno
  • Restaurace Veselá 2 (dříve Jantar), Brno
  • Restaurace/Vinárna Pod radničním kolem, Brno
  • Restaurant Černý medvěd, Brno
  • Restaurant Merci, Brno
  • Sunset restaurant, Brno
  • Švejk Restaurant & Pension, Brno-Bohunice
  • Švejk restaurant U Formana, Brno
  • Výtopna, Brno
  • Restaurace u Kašny, Rajhrad u Brna
  • Restaurace Dobrá Chvíle, Neslovice

Kočičí marš

Vařené fazole s posekanými vařenými brambory omaštěné sádlem se škvarky.

Starobrno

Tradiční výčepní pivo: Medium, Ležák, pivní speciál Baron Trenck a unikátní speciál Zelené pivo (čepované na zelený čtvrtek) a Modrá Kometa. Začátky pivovaru sahají zřejmě až do 14. století. V současné době má na jižní Moravě výsadní postavení. Pivovar se již 140 let nachází na Starém Brně, a ačkoliv jde o moderní pivovar, zachovává tradiční výrobní postupy, doplněné inovacemi a moderními technologiemi.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Brněnské nářečí

Šalina, čurina, hokna, zoncna, prigl, love, čórka, šaškec, škopek, cajzl nebo chálka.

Mapa Českých tradic