• Zvuky regionu
  • Přípitek číší vína na jižní Moravě
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Podyjí

Slunné a úrodné nížiny, ovocné sady i dramatická údolí řeky Dyje. Život i lidová kultura v Podyjí byly odjakživa spojeny s vínem a vinařstvím. Vydejte se na jedinečné putování přes zdejší proslulé vinice a sklepní uličky až do malebných vinných sklepů a vychutnejte si nezaměnitelnou chuť vín místních vinařů.

Prožijte symbolické zarážení hory, vinobraní, košty vín, Valtické vinné trhy, hody či jiné úchvatné slavnosti. Půda Podyjí však není stvořena pouze pro pěstování vinné révy, ale světově uznávané jsou také znojemské okurky se svou tajnou recepturou.

Připravte své smysly na velké zážitky a nechte se unášet skvosty Podyjí.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Ctirad Králík

Sklepmistr Sedleckých vín, vyhledávaný hodnotitel vinařských soutěží. O víně píše verše, je aktivním propagátorem vinařské osvěty a folkloru.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Marcinčák Mikulov, Mikulov na Moravě
  • Grand Moravia Restaurant, Lednice
  • Hotel Termal Mušov, Pasohlávky
  • OREA Hotel Iris, Pavlov

Znojemská pečeně/omáčka

Tento tradiční recept byl zaznamenán již v roce 1831. Základem jsou nakládané okurky nakrájené na plátky. Podává se s knedlíkem nebo rýží a plátky kvalitního hovězího masa.

Mapa Českých tradic