• Zvuky regionu
  • Paličkování na Královéhradecku
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Kladské Pomezí a Broumovsko

Objevte architektonické specifikum – Broumovský klasicistní dvorcový statek a pojďte ve stopách nešťastné Viktorky, babičky a její milované Barunky, kněžny Hortensie a všech, kteří utváří krásu netradiční povídky Boženy Němcové. Nechte se unést regionem plným tradic, kouzelné přírody a seznamte se s tradicí broumovského soukenictví.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Josef Edler von Schroll

Žil a bydlel v Broumově. Velikým dílem přispěl k dnešní podobě Broumova. Kolem roku 1853 převzal po svém otci Benediktu Schrollovi vedení firmy na prodej plátna. Během jeho řízení se ze závodů na výrobu plátna v Olivětíně a Meziměstí stávají firmy světového významu.

Josef Bartoň

„Textilní rytíř“ z Náchoda. Český podnikatel Josef Bartoň začínal v Náchodě jako drobný barvíř plátna. Výrobu ale postupně rozšiřoval a na přelomu 19. a 20. století už patřil mezi nejvýznamnější textilní podnikatele v celých Čechách. Roku 1912 byl za zásluhy povýšen do rytířského stavu. Skutečné továrny vznikly v Náchodě až s příchodem železnice roku 1875. Nejvýznamnější z nich byla mechanická tkalcovna Josefa Bartoně, postavená roku 1885 v Bražci (dnes součást Náchoda), ke které později přibyla velká přádelna ve Starém Městě nad Metují.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel U Beránka, Náchod
  • Hotel Nová Amerika, Jaroměř
  • Penzion Na Faře, Dubenec
  • Restaurace U Bulánka, Batňovice

Kramfleky

Název pro bramboráky připravované především v oblasti Náchodska.

Oukrop

Vynikající česneková polévka.

Pavlišovský řízek

Oblíbená tradiční specialita, kterou si mohou příznivci dobrého jídla objednat v místních restauracích. Jedná se o klasický řízek servírovaný s kysaným zelím a houskovými knedlíky.

Pivo Primátor

Pivu byla udělena cena za nejlepší pivo v roce 2013 v britské soutěži World Beer Awards.

Limonáda Primátor

Limonády šesti příchutí jsou vyráběny z kvalitní vody pocházející ze státní přírodní rezervace Adršpašsko-teplických skal v chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Pivo Opat, Broumov

Tradiční české pivo s výraznou chutí. V současné době se pivovar věnuje také produkci speciálních kvasnicových nefiltrovaných piv, vaří se zde rovněž piva bylinná. Pivovar byl založen v roce 1348. V areálu lze navštívit pivovarské muzeum, v němž je možnost exkurzí pro skupiny.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Kladské nářečí

Zrouna.

Mapa Českých tradic