• Zvuky regionu
  • Jak teče pivo na Plzeňsku
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Chodsko

Chodové byli svobodní sedláci a jako ozbrojená stráž zajišťovali neměnnost západní hranice a bezpečný provoz na obchodní stezce vedoucí do Bavorska. Za tyto služby získali výjimečné postavení, které si uchovali až do konce 17. století. Chodsko je známé svými bohatými lidovými tradicemi – dodnes se zde zachoval pestrý lidový kroj i bohatý folklor, chodské nářečí a zvyky. Navštivte svébytnou oblast historických strážců hranice a prožijte s nimi jejich tradiční slavnosti a oslavy, při nichž hraje unikátní dudácká hudba.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Konrádyho dudácká muzika

Toto dudácké uskupení vzniklo v roce 1955 a pochází z Domažlic. Konrádyho dudácká muzika je kapela evropského významu, což dokazují její častá vystoupení v zahraničí, např. v bývalé NDR, Rakousku, Bulharsku, Polsku, Jugoslávii nebo Anglii. Hlavní postavou je muzikant Antonín Konrády, který má na věhlasu muziky největší podíl.

Rudolf Volf

Byl za svou práci v oblasti lidové keramiky jmenován „Mistrem lidové umělecké výroby“ a v roce 2001 obdržel z rukou ministra kultury titul „Nositel tradice lidových řemesel“. Pochází z rodiny, která se může pyšnit po několik generací trvající historií hrnčířské výroby.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Černý orel, Kdyně

Chodské koláče

Chodský koláč je náročný na přípravu a ve své době nebyl ani levnou záležitostí. Kynuté těsto se válí do tenka a zdobí se pruhy tvarohového, povidlového a makového mazání. Sype se rozinkami a mandlemi. Proslulé chodské koláče mají řadu variant, které vycházejí ze dvou základních způsobů zdobení. Dolské koláče z dolního Chodska se zdobí vzory nanášenými na vrstvu tvarohové náplně, pro koláče z Klenčí a okolí jsou příznačné pruhy ze tří náplní.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Chodské nářečí

Děrek, haby, hutřít, smíl se, seďít, váše, volát, bul, bula, buli.

Mapa Českých tradic