• Zvuky regionu
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Lašsko (Beskydy)

Krajina v severovýchodním cípu Moravy, známá nejen výrobou automobilů Tatra Kopřivnice a Kopřivnickou majolikou, ale i svým úžasným tanečním repertoárem a tradiční živelnou cimbálovou muzikou.

Užijte si odlesk automobilové slávy a protančete střevíce při lašských tancích.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Ignác Šustala

Podnikatel, zakladatel budoucí TATRY KOPŘIVNICE. Nejprve měl dílnu ve stodole svého bratra na Fojtství. Postupně však výrobu rozšiřoval a nakonec se stal továrníkem zabývajícím se od roku 1881 i výrobou železničních vagónů. Bod zlomu v jeho podnikání nastal na počátku 90. let 19. století, kdy mu reprezentant vídeňského bankovního kapitálu David von Gutmann doporučil, aby přeměnil svou továrnu na akciovou společnost. Samotný fakt, že v čele firmy budou stát lidé, kteří nebyli u jejího zrodu a její výrobě nerozumějí, byl pro Šustalu tak nepřijatelný, že nečekaně zemřel na zástavu srdce. Nedožil se tak okamžiku, kdy se jeho firma – na počátku 20. let minulého století přejmenovaná na Tatru – stala jednou z nejslavnějších automobilek v Čechách. V roce 1897 vyrobila „Präsident“, první automobil ve střední Evropě.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Beskydský Horizont, Kunčice pod Ondřejníkem
  • Carbon, Frýdek-Místek
  • Horský hotel Sepetná, Ostravice
  • Miura hotel, Čeladná
  • Restaurace Ondráš, Sviadnov

Štramberské uši

Perníkový cukrářský výrobek s medem a tajnou směsí koření. Receptura je chráněna a výrobek mohou vyrábět a prodávat jenom obyvatelé Štramberku, kteří vlastní licenci. Mezi výrobci se vede spor, jestli jsou lepší „uši“ lité do formy, nebo „uši“ válené.

Freudova neřest

Čokoládové doutníky „Freudova neřest“ se poprvé objevily na trhu při příležitosti 150. výročí narození Sigmunda Freuda, tohoto významného rodáka z Příbora, který je miloval. Kandované ovoce je naložené do pepře nebo čili koření a zalité do čokolády ve formách doutníků, ty nejsou pálivé, mají jen pikantní až tabákovou chuť. A proč „Freudova neřest“? Freud kouřil vášnivě doutníky a nepřestal ani při onemocnění rakovinou hrtanu, na kterou také zemřel.

Příborská freudovka

V období kolem roku 1980 existovala v Příboře likérka produkující hořké likéry. Jeden ze starých receptů této likérky se dochoval a dnes je opět v prodeji pod názvem „Příborská freudovka“. Freudovka proto, že podle ústních pramenů byl jedním z prvních degustátorů starý pan Jákob Freud. Tato lihovina je složena z macerátu ze směsi 10 bylin, vody, jemného rafinovaného lihu a rafinovaného cukru.

Mapa Českých tradic