• Zvuky regionu
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Ostravsko

Ostrava leží nedaleko slovenských a polských hranic s výhledem na krásné pohoří Beskyd. Město vzniklo na tzv. Jantarové stezce, kterou obchodníci od pradávna využívali jako hlavní cestu spojující Baltské a Středozemní moře. Zlomový byl pro město objev uhlí ve druhé polovině 18. století, na který později navazoval rozvoj železáren. Těžba uhlí definitivně skončila v roce 1994. Na místě původních dolů vznikla hornická muzea, místní industriální dědictví představuje výjimečný skvost architektury.

Nechte se vtáhnout do tajemné atmosféry Ostravy plné úchvatných architektonických unikátů.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Jaromír Nohavica

Známý písničkář, se narodil v roce 1953 v Ostravě. Jeho první veřejné vystoupení s vlastním repertoárem proběhlo (náhodně) v březnu 1982 na Folkovém kolotoči v Ostravě-Porubě a jako vyzrálý písničkář se záhy vyhoupl mezi českou folkovou špičku. Zpívá především vlastní písně, ale také překlady písní ruských autorů Vladimira Vysockého nebo Bulata Okudžavy – sám se mnohokrát zmínil o svém tíhnutí k ruským inspiracím. Zhudebnil a nazpíval některé básně ze Slezských písní Petra Bezruče. Jeho písně jsou do značné míry oblíbeny díky tomu, že zpívá o obyčejném životě a o člověku, jsou lyricko-epické, často však i ironizující. Nohavica rád používá nářečí z Ostravska a okolí Těšína.

Solomon Mayer Rothschild

Známý vídeňský bankéř, se narodil v roce 1774 ve Frankfurtu nad Mohanem. Byl průkopníkem železnice v rakouské monarchii. Založil konsorcium, které získalo koncesi na výstavbu novátorské tratě nazvané reklamně „Kaiser Ferdinand Nordbahn“ (Severní dráha Ferdinandova) a spojující sídelní město Vídeň s Ostravskem, Krakovem, solnými doly v Bochni a Wieliczce. Pro svoji společnost v srpnu 1842 koupil a úspěšně provozoval Vítkovické železárny. V prosinci 1842 získal také koncesi k těžbě uhlí a železných kovů ve Slezsku. V době svého vlastnictví Vítkovických železáren se postaral o jejich výrazný rozmach, který umožnil také významný rozvoj Vítkovic a celé Ostravy. Po jeho smrti v roce 1855 v Paříži se stal dědicem průmyslových podniků na Ostravsku jeho syn Anselm Rothschild.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Mamaison Hotel Imperial – Restaurace La Brasserie, Restaurant Legend, Ostrava
  • Clarion Congress Hotel – Restaurace, Ostrava
  • Potrefená husa, Ostrava
  • Restaurace La Vida, Ostrava
  • Restaurace Srub, Ostrava-Dubina
  • Restaurace U Helbicha, Ostrava-Zábřeh
  • Restaurant Buena Vista, Ostrava-Zábřeh
  • Restaurant Kaskáda, Ostrava
  • Zaječský vinný sklep, Ostrava-Mariánské hory
  • Racek, Ostrava-Výškovice

Hornická svačinka

Je pravá, „černá“ svačina horníků. Je složena z chleba, grilované klobásy, játrové paštiky, jelita a slaniny doplněná tmavým pivem „Deputatbier“ a hornickou kořalkou „Kumpeltod“.

Havířský řízek

Skromná pochutina: krajíc chleba pomazaný máslem, sádlem, nebo sýrovou pomazánkou a posypaný nakrájenou cibulí.

Havířský guláš

Guláš z hovězího masa servírovaný s cibulí, podle chuti lze přidat majoránku nebo feferonky. Jako přílohu lze podávat krájený chléb nebo tradiční houskové knedlíky.

Ostravská fazolačka aneb fazolová polévka na havířský způsob

K vařeným fazolím přidáme vývar z kostí nebo vodu a vaříme do měkka. Půl hodiny před dohotovením přidáme kousek skořice, kterou pak opatrně celou vyjmeme. Polévku můžeme dochutit octem, osolíme, přidáme smetanu a vše důkladně povaříme. Před samotným servírováním lze polévku zjemnit rozkvedlaným žloutkem.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Ostravské nářečí

Cyp, nemotora, čepani, cypovina, dřystat, fikany, chachar, parurazy, chuj s tym! Vtypjaty, šrame ti v pale, čumiš jak ščur do ryny, vajco se robi chytřejši jak kura.

Valašské nářečí

Negde, majú, porúčajú, ogar, cérka, vyzungnúť , fajka, kady.

Mapa Českých tradic