Pečená kachna, bramborové šišky a zelí nebo moravské uzené s povidlovou omáčkou, klobásy vytažené přímo z udírny s okurkou a křenem a k tomu nepostradatelná sklenka vína, nebo pohárek slivovice nebo pálenky z meruňek či oskeruše, to jen skromný výčet tradičního slováckého kuchařského umění.
„Pálení slivovice je služba lidem,“ říkají na Slovácku a pálenic jsou v celé oblasti stovky. Slivovice je snad nejtradičnější nápoj Slovácka vyrobený výhradně z místních švestek.
Excelentní slovácké koláčky jsou neodmyslitelnou součástí regionu. Nesmí chybět na žádné slavnostní příležitosti, ať už je to svatba, křtiny nebo hody. Připravují se z velmi jemného kynutého těsta a obsahují tvaroh, povidla a máslovou drobeku. Doslova kulinářským géniem jsou povidla, jejichž výroba je nekonečně dlouhá a náročná.
Nezkoušejte to, raději si zajeďte na Slovácko a lahůdku si kupte u místních. Pokud chcete ochutnat všechny lahůdky na jednom místě, pak navštivte hody, neproslulejší slavnosti Slovácka. Než se na hody vypravíte, zkuste malou hladovku, protože si to vaše smyly doslova užijou.
Odkaz na Kudy z nudy