• Sound of the region
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
en
Language selection

Traditional region

Kravařsko

Kraj plný lesů, luk a strání, ležící na pomezí Českého masivu a Západních Karpat. Meandry řeky Odry, mokřady a nivy, doplňuje hustá síť rybníků. I když mnohé z nich už zanikly, může se tato oblast dodnes pyšnit téměř šedesáti rybníky, většinou chovnými, a v nich vyhlášeným oderským kaprem. Z této oblasti také více než sto let vyrážely na svou cestu po kolejích vozy z Vagónky Studénka a větrné a vodní mlýny tiše mlely obilí. Nechte starosti doma a užijte si krásnou krajinu vody, větru a slunce.
You can really savour the region thanks to local culinary specialities, traditional methods and ingredients. Let your senses flow in the unmistakeable fragrance and taste of local cuisine and enjoy.

Karmaše

Goose with „blue“ cabbage.

Příborská šifle

Ancient honey pastry with 25% of honey. Baked according to preserved recipe from the beginning of last century, rectangle shaped, with indicated parts made for later splitting. Neither too thick nor too thin, they just melt on your tongue... And what is the reason for its name? „Šífy“ – in other words, rafts. Local šífaři – rafters, were taking this honey delicacy to their work.

Map of Czech traditions