• Sound of the region
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
en
Language selection

Traditional region

Ostravsko

Ostrava leží nedaleko slovenských a polských hranic s výhledem na krásné pohoří Beskyd. Město vzniklo na tzv. Jantarové stezce, kterou obchodníci od pradávna využívali jako hlavní cestu spojující Baltské a Středozemní moře. Zlomový byl pro město objev uhlí ve druhé polovině 18. století, na který později navazoval rozvoj železáren. Těžba uhlí definitivně skončila v roce 1994. Na místě původních dolů vznikla hornická muzea, místní industriální dědictví představuje výjimečný skvost architektury. Nechte se vtáhnout do tajemné atmosféry Ostravy plné úchvatných architektonických unikátů.
You can really savour the region thanks to local culinary specialities, traditional methods and ingredients. Let your senses flow in the unmistakeable fragrance and taste of local cuisine and enjoy.

Hornická svačinka (Miner's snack)

The real, „black“ miner's snack, is made of bread, grilled sausage, liver pâté, blood sausage and bacon, completed with dark beer „Deputatbier“ and miner's spirit „Kumpeltod“.

Miner's cutlet

Modest delicassy – slice of bread spread with butter, lard or cheese spread and sprinkled with sliced onion.

Miner's goulash

Beef goulash served with onion, eventually marjoram or hot pepper. As a side dish, sliced bread or traditional bread dumplings can be served.

Ostravská fazolačka aka bean soup in miner's way

Bone broth or water is added to boiled beans and all is cooked until softening. Half an hour before finishing, whole piece of cinnamon is added, which is carefully removed later. Soup can be flavoured with vinegar, salted, then whipping cream is added and all is cooked thoroughly. Before serving, soup can be softened with whipped yolk.

Map of Czech traditions