• Zvuky regionu
  • Jak roste chmel na severozápadu Čech
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

České Středohoří a Podřípsko

Vinařská oblast s tradicí sahající do 11. století, jejímiž hybateli byli vždy řádoví mniši. Nejznámějšími litoměřickými sklepy jsou ty kláštěrní a tradici vinařství v Žernosekách založili francouzští mniši, kteří rychle pochopili ideální klimatické a geografické podmínky pro pěstování vinné révy. Právě z Litoměřic pochází první písemná zmínka o českém vinařství a vinařskou tradici v Litoměřicích připomíná litoměřický gotický hrad ze 13. století, někdy nazývaný jako “chrám vína”.

Vychutnejte si tradiční vinařský region všemi smysly – užijte si romantické procházky a něžná zákoutí, žasněte nad krásnými výhledy a své chutě nechte unášet víny výjimečné kvality se stoletou tradicí.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Vladimír Šuhájek

Technolog výroby a sklepmistr klášterních vinných sklepů Litoměřice. Po dlouhá léta pečuje o odrůdy litoměřických vín, např. Müller Thurgau, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a dále zodpovídá za technologické postupy. Pan Šuhájek inicioval přípravu tradičního mladého vína, tzv. Svatomartinského, a navázal tak na tradici výroby tohoto vína.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Radniční sklípek, Litoměřice
  • Hotel Salva Guarda, Litoměřice

Podřipský kaldon

Chutná polévka zahuštěná máslovou jíškou.

Modrý vole s procesím (noky z Podřipska)

Velmi starý pokrm podobný knedlíkům.

Domácí ovocná vína z vinařské stezky v Litoměřicích

Pěstování ovoce a s ním spojená výroba domácích lihovin a domácích ovocných vín patří dlouhodobě mezi tradiční gastronomické speciality na Litoměřicku.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Nářečí Českého Středohoří a Podřipska

Voráčoj, kostěj, voráčach, voráčama, hnízděte, hnízděti; nezkaž to, uraž mušet, muším.

Mapa Českých tradic