• Zvuky regionu
  • Jak zní poklady ze středních Čech
  • Jak zní zvony středních Čech
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Posázaví a Podblanicko

Oblast v okolí toku řeky Sázavy, která byla stálou inspirací pro tvorbu Josefa Lady i české trampy, pro něž se stalo Posázaví kultovním místem. Místní údolí jsou protkána nejen řadou trampských osad, chat a tou nejromantičtější trasou Posázavským pacifikem, ale také řadou vodních mlýnů, jejichž technické zařízení je často možné si také prohlédnout.

Nechte své smysly chvíli odpočinout v meandrech řeky Sázavy.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Josef Lada

Působil jako karikaturista, ilustrátor a také jako spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal, ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války a další knihy Jaroslava Haška. Ve svých obrázcích zpracovával svět vzpomínek z dětství, které dovedl kouzelně přiblížit. Podařilo se mu zachytit něco neopakovatelného, co dosud žije v české krajině a jejích obyvatelích.

Bob Hurikán

Vlastním jménem Josef Peterka, spisovatel, písničkář a propagátor trampského hnutí. Na Sázavě založil několik trampských osad, hrál na kytaru a zpíval, psal dobrodružné knihy a přispíval do trampských a skautských časopisů. Zůstala po něm i oceňovaná faktografická kniha Dějiny trampingu.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel S.E.N., Senohraby
  • Motorest Naháč, Chocerady
  • Seminární hotel Akademie Naháč, Chocerady
  • Švejk restaurant U Zimů, Benešov
  • Zámecká restaurace Vlašim, Vlašim

Frantík

Fermentovaný trvanlivý salám, který se vyznačuje jemnou chutí a jemně kořeněnou vůní. Vyrábí ho řeznictví a uzenářství U Dolejších, které navazuje na více než stoletou rodinnou tradici výroby uzenin v Davli.

Pivo Sedm kulí

Je vyráběno z kvalitních českých surovin, přidává se do něj směs bylin, které mu dodávají nenapodobitelnou vůni a chuť. Pivovar Ferdinand, se sídlem v Benešově, byl založen roku 1897 arcivévodou Františkem Ferdinandem d‘Este. Součástí pivovaru je i humnová sladovna.

Mapa Českých tradic