cs
Výběr jazyka

Jedinečná chuť šparglu

V Ivančicích vždy upřednostňovali kvalitu před kvantitou a kvalita zdejšího šparglu byla vskutku bezkonkurenční. První sazenice sem roku 1829 přivezl místní lékárník a radní Anton Worell, který byl největším pěstitelem chřestu v Ivančicích v době kolem poloviny 19. století. Chřest dodával až na císařský dvůr do Vídně a v roce 1878 obdržel Worell ml. od císaře Františka Josefa I. titul c. a k. dvorního dodavatele chřestu. Odborníci tvrdí, že v Evropě byl tehdy tzv. ivančický špargl známější než plzeňské pivo. Typická bělost ivančického chřestu je dána způsobem pěstování – založené chřestovny byly podobné pařeništím a vyrážející stonky chřestů byly zykrývány hliněnými poklopy.

Navštivte Slavnosti chřestu a ochutnejte ivančickou lahůdku.
Odkaz na Kudy z nudy

Příběhy k tradici

Zatím nejsou vloženy žádné příběhy. Buďte první a vložte váš příběh k této tradici.

Zobrazit další příběhy
Přidat vlastní příběh

Přidejte příběh

Velikost fotografie nesmí být vyšší než 1MB.
=
Abychom mohli ověřit, že jste skutečně člověk, prosíme o napsání výsledku zobrazeného příkladu.
Už máte tradice v kapse?
Stáhněte si naši mobilní aplikaci