• Zvuky regionu
  • Jak zní sklo na Českolipsku a Jizerských horách
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Jizerské hory a Podještědí

V hlubokých lesích se ukrývaly malé sklářské díly, které daly české historii vitrum silvestrezelené lesní sklo. Místní skláři tuto krásnou řemeslnou tradici udržují dodnes a vy můžete potěšit své smysly jedinečným zvukem, barvou i povrchem skla. Další slavné tradiční řemeslo zahájila výroba broušených perel a bižuterních kamenů a dnes je věhlas jablonecké bižuterie světoznámý. Dnešní jablonecká výroba si zakládá na výrobě luxusního broušeného křišťálového skla.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Stanislav Jiroš

Výrobce bižuterie sídlící v Jablonci nad Nisou. Vyrábí černou neboli jetovou bižuterii, která je specifická pro kraj Jizerských hor. Kvalitní práce pana Jiroše byla v roce 2011 odměněna oceněním za 1. místo v kategorii regionální výrobek v Jablonci nad Nisou. Z produktů, které vyrábí, lze obdivovat různé přívěsky, náušnice, sametky nebo brože.

Manželé Scheybalovi

Věnovali se národopisu, lidové kultuře, památkové péči, místopisu a regionální historii. Pokračovali v rodinné sběratelské tradici a dokázali vytvořit pozoruhodné umělecké sbírky a obsáhlou knihovnu. Josef V. Scheybal byl výborným kreslířem a talentovaným ilustrátorem. Díky Josefu V. Scheybalovi a jeho manželce má Liberecký kraj obsáhlý vědecký a umělecký dokument zachycující jeho památky lidového umění, krajinu i přírodu.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Grand restaurant Zlatý Lev, Liberec
  • Potrefená husa, Liberec
  • Restaurant Kaskáda, Liberec
  • Hotel Epocha, Janov nad Nisou
  • Hotel V Nebi, Josefův Důl
  • Restaurant / Snack Bar, Frýdlant
  • Hostinec u Podkovy, Rynoltice
  • Hotel Port, Doksy

Ovocné polévky

Jako slivovice, jablkovice či hruškovice se připravovaly z rozvařeného čerstvého či sušeného ovoce, přidávalo se mléko, ve kterém se rozmíchalo trochu mouky, k ovocným polévkám se obvykle jedly brambory.

Cácorka

Polévka z kysaného zelí podávaná s vařenými brambory, servírovanými zvlášť.

Kuba s houbami

Zapečené houby s kroupami a cibulkou.

Bramborový třesenec

Zapečené nastrouhané brambory s masem a petrželkou.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Podještědské nářečí

Co sem tě řek, pudeme ke Slukom, dej to Pepikoj Pavlovýmu, k večerou u tebe byl hoch, prauda, cejtit, růžej, kosťej, mužoj, stavíme sněhuláci, vamplik, nejglik, kucmoch, bandóry, kulatina, lenovo semeno, vžice, zaječí jetel, vybutí, štýbl.

Mapa Českých tradic